Jižní Afrika

Jihoafrická republika je zemí, která se ekonomicky pozvolna vymaňuje z následků drastických politických, etnických a sociálních změn, kterými si prošla v posledních desetiletích. I přes tato úskalí a úplné pomíjení vinařského průmyslu se J.A.R. dostává v posledních letech stále častěji do našeho povědomí.

Holandští usedlíci začali s výrobou vína v okolí Kapského města v polovině 17. století a dá se též říci, že jimi vybrané místo zůstává perlou afrického vinařství dodnes. Hrozny zde mají dostatek slunce i potřebné vláhy, kterou jim dodávají mořské brízy. Jsou zde rozmanité druhy půd, které dovolují vyrábět přes dobrá suchá bílá vína, přes tříslovinová vína červená a vína šumivá až po vína podobná portskému a sherry. Tyto nejlepší vinařské oblasti leží na úpatích hor a v údolích na půdách žulových, pískovcových a půdách z lehkých břidlic a břidlicových spraších v údolích řek. Právě rozdílné terroiry na jednotlivých vinicích činí vína z menších statků neobvyklými a zajímavými. Většina produkce, zhruba 85%, je však v rukách velikých družstev.

Od roku 1973 používá J.A.R. jasný systém označení původu vín, odvíjející se od klimatologických a geografických vlastností vín a tím si získává důvěru i těch nejpřísnějších konzumentů.

Nahrávám...