Francie

Není v tom vůbec žádná arogance, když se říká, že Francie je světovou jedničkou ve výrobě vína. Porovnat ji můžeme snad pouze s Itálií a to ještě jen rozsahem produkce, která ve Francii v průměru činí 70 milionů hektolitrů vína ročně.

Francie vděčí za své prvenství podmínkám, které zde pěstování révy vinné má. Nikde na světě nenalezneme takové ideální podmínky v takovém rozsahu. Nepříliš tuhá zima, nepříliš suché léto, dostatek deště i slunce a rozmanitý terroire s podzemními vodami, je přesně to, co předurčuje francouzským vínům jejich kvalitu, krásu, bohatost a duši, kterou budeme u vín z jiných zemí hledat jen s obtížemi...

Různorodost pěstovaných odrůd podtrhuje zvláštnost a typičnost jednotlivých vín, pro danou vinařskou oblast. Appellation controllé, zákony o ochraně názvu, kontrolují původ a typ vína v každé oblasti.

Život bez vína není pro většinu Francouzů myslitelný a právě proto se víno stalo jejich kulturou, o kterou pečují s láskou a nonšalancí, kterou vtiskují každé láhvi.

Nahrávám...