Německo

Přesto, že německé vinice zaujímají jen 1 % z celkového množství světových vinic, svou produkcí se podílí dokonce 13 %. Třídění německých vín je podle přirozeného obsahu cukru v hroznech a je tedy pravidlem, že čím vyšší kategorie, tím sladší vína. Dá se říci, že tajemstvím německých vín je právě harmonie mezi cukernatostí a kyselinami, a také čistota a přírodní přirozenost vín, s velmi dobře zakomponovaným, nevtíravým alkoholem. I přes tato obecná pravidla dnes většina vinařství vyrábí i vína suchá. Německé vinice leží na severním okraji, kde je možné vinnou révu ještě vůbec s úspěchem pěstovat a kde hrozny ještě dozrají. Bezpochyby jsou tomu nápomocny i nejrůznější mikroklimata, jež se zde vyskytují. Právě snoubení mimořádných poloh, kvality půdy a německá preciznost při výrobě stojí za úspěchy a krásou německých vín. Zdejší vína nebývají ovlivňována výrobními triky jako je biologické odbourávání kyselin, ruční promíchávání na kvasinkách nebo zrání v nových sudech. Symbolem německého vinařství byla vždy vína bílá, která procházela dlouhým vývojem s řadou změn, od sladkých vín po vína lehká suchá a vína suchá tělnatější, od tradičních odrůd, přes nově vyšlechtěné odrůdy zpět k tradičním odrůdám. Asi největším překvapením přelomu století je ale velké zlepšení německých vinařství ve výrobě červených vín. Nejpopulárnější odrůdou se stala Spätburgunder (Pinot Noir) , která dokonce ztrojnásobila plochy, na kterých je pěstována. Dnes zaujímají modré odrůdy zhruba 40% německých vinic a i to svědčí o tom, že jejich obliba stále stoupá.

Nahrávám...