Itálie

Itálie je se svou produkcí 77 milionů hl. vína ročně, což činí 25% světové produkce a celých 33% produkce evropské, zemí s nejvyšší produkcí vína na světě.

Vína se zde vyráběla před více jak 2500 lety a země má díky tomu veliký potencionál pro výrobu ušlechtilých vín, stejně jako Francie. Itálie je země velmi rozmanitá na zóny klimatu, rozkládajícími se od Alp na severu, přes dlouhý pás Apenin, které tvoří páteř této země od severu k jihu, až po slunné jižní ostrovy Sicílii a Sardinii.

Vinohrady zde rostou v každém chráněném údolí a ačkoliv italské vinice ovlivňuje řada mikroklimat, má sever Itálie podnebí kontinentální a jih naopak středomořské. Také složení půdy je velmi odlišné a rozmanité. Na severu Itálie je složení terroiru vápenité, zatím co například Sicílie je složením vulkanická.

Itálie je skutečným labyrintem vinařství, neboť milovník vína zde objeví více jak 2000 různých odrůd révy vinné a konečně i nevyčíslitelné množství chutí a vůní finálních vín.

Italská vína bychom měli jistě posuzovat ve spojitosti s provincionální kuchyní. Vína mívají vyšší obsah kyselin a tříslovin a právě proto se často skvěle snoubí s místními pokrmy a mezi těmito víny pak vynikají jako šperk vína jemná a ušlechtilá, kterými se Itálie umí taktéž honosit.

Nahrávám...